İzmir Sahil Evleri'nde
doğanın kalbinde
tam gün anaokulu eğitimi

Oyun terapistlerimiz nasıl çalışıyor?

Eğitimli bir oyun terapisti çocuk ile empati kurar. Çocuğun kendini anlaşılmış ve kabul görmüş hissetmesine, kontrol hissi ve farkındalık kazanmasına uygun ortamı sağlar. Yönlendirilmiş çalışmalar hedefe yöneliktir. Oyun terapistinin sorumluluğu rehberlik yapmak ve yorumlamaktır. Terapist problemli davranışın yerine daha olumlu davranışların ve düşüncelerin geliştirilmesine yardımcı olur. Terapinin önemli unsurlarından biri ödüllendirmedir. Bu yolla çocuğa hangi davranışlarının uygun hangilerinin uygun olmadığı yönünde doğrudan mesaj verilir..

Yönlendirilmemiş çalışmalarda oyun terapistlerini tanımlayan 8 ilke;

  1. Terapist çocuğu olduğu gibi kabul eder.
  2. Terapist çocukla sıcak bir ilişki kurar.
  3. Terapist çocuğun duygularını ifade edebileceği uygun ortamı sağlar.
  4. Terapist çocuğun dışarı vurduğu duygulara karşı açıktır ve çocuğa içgörü kazandıracak şekilde ona geri yansıtır.
  5. Terapist çocuğa kendi problemlerini çözebilmesine fırsat verir ve yaptığı seçimlere saygı duyar. Değişime karşı yaptığı seçimlerin sorumluluğunu çocuğa verir.
  6. Terapist terapi sürecini hızlandıramaz, bu süreç zamanla gelişir.
  7. Terapist çocuğu yönlendirmez ve çocuğun çizdiği yolu takip eder.
  8. Terapist terapiyi sürdürebilmek için gerekli sınırları çizer. Oyun terapisini çocuk psikoterapistleri, psikiyatri hemşiresi, sosyal hizmet görevlileri, rehber ve psikolojik danışmanlar, psikologlar, sanat terapistleri kullanmaktadır.

Oyun terapisinde ne kadar zamanda sonuç alınır?

Bu süre çocuktan çocuğa değişmektedir. Yaşadığı travmanın ciddiyetine ve olayları nasıl algıladığına göre farklılık gösterir. Problemli davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır. Bireysel danışma da 4 haftada bir, gruplarda 8 haftada bir aile görüşmesi ile anne-baba bilgilendirilir..

Çocuk, oyun terapisi ile neler kazanır?

Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı, işbirliği yapmayı, başkalarına saygı durmayı, sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi, kendini korumayı, dikkatini toplamayı, problemlerine çözüm yolu bulmayı, öfkesini doğru yönlendirmeyi, kendini doğru ifade edebilmeyi, sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi, korkularını yenmeyi, konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler.

Oyun terapisi hangi durumlarda, kimlere uygulanır?

  1. Oyun terapisi 3–11 yaş arası çocuklar için uygundur.
  2. Boşanmış ailelerin çocuklarına
  3. Evlat edinilmiş veya terk edilmiş çocuklara
  4. Aile içi şiddet gören çocuklara
  5. Okulda zorbalık gören veya zorbalık yapan çocuklara
  6. Kaygı, korku ve fobileri olan çocuklara
  7. Uyku bozukluğu ve kâbusları olan çocuklara
  8. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklara

  1. Ailede kayıp ve yas olan çocuklara
  2. Duygusal, fiziksel ve cinsel tacize uğramış çocuklara
  3. Konuşma bozukluğu olan çocuklara (kekemelik, tekrarlayıcı dil, bebek konuşması)
  4. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı almış çocuklara
  5. Arkadaş edinmede güçlük çeken çocuklara
  6. Ders çalışma ve okuma problemi olan çocuklara
  7. İçe çekilmiş ve sürekli mutsuz olan çocuklara
  8. Uygunsuz davranışlar sergileyen çocuklara, oyun terapisi uygulanmaktadır.

Oyun odasında neler vardır?

Oyun materyali olarak oyuncak mobilyalı ev, oyuncak ev aletleri, oyuncak aile, okul, oyuncak hayvanlar, telefon, birtakım kostüm ve aksesuarlar, ayna, su, kum havuzu, araba, uçak gibi oyuncaklar ve parmak boyası, oyun hamuru, her çeşit boya kalemi, kartonlar, çizim kâğıdı, etiketler gibi sanatsal malzemeler bulunur. Bütün oyuncakların ve materyallerin kullanımı kolay, taşınabilir, güvenilir, dayanıklı ve çocuğun sürekli erişebileceği yüksekliktedir.


Çocuğa oyun terapisine gelirken nasıl bir açıklama yapılmalıdır?

Çocuğa doktora gittiğini söylemek yerine, “Oyun terapisi, sen resim veya benzeri sanatsal bir faaliyet yaparken, hikâye anlatırken ya da herhangi bir oyuncak ile oynarken duygularını anlamana ve onlar hakkında konuşmana yardımcı olacak, çünkü onları içinde tutarsan ve ne hissettiğini fark etmezsen mutsuz hissedebilirsin. Oyun terapisti sana hiçbir zaman yapmak istemediğin bir şeyi yaptırmayacak, söylemek ve yapmak istediklerine kendin karar vereceksin” gibi bir ifade kullanmak çocuğun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.